ARTIKLER


Kommissionen tilfreds med atom-sikkerhed

Kommissionen mener ikke, at atomkraftværker i EU kan føre til ulykker som den i Fukushima i Japan. Greenpeace er af en anden meningsmåling
Af Sven Skovmand
13. april 2012

EU-Kommissionen mener, at de 143 atomkraftværker i unionen er så sikre, at de ikke vil opleve en ulykke som den i Fukushima. Det oplyser EU-observer.com for 25.11.2011.

Kommissionens melding kommer på baggrund af rapporter fra de 14 medlemsstater, der har atomkraftværker. Den understreger dog, at den endelige rapport først vil foreligge i juni 2012.

Andre er mere kritiske. Det fremgår af artiklen »A-kraftværker kan ikke modstå terror«, der står i Jyllands-Posten for 24.11.2011. Ifølge artiklen har Greenpeace gjort opmærksom på, at hele 19 atomkraftværker ligger mindre end 30 kilometer fra byer med over 100.000 indbyggere. Samtidig tager rapporten ingen hensyn til sikkerhed mod fly-styrt og terrorisme.

EU-chef i Dansk Energi, Ulrich Bang, siger, at kun tre af de 143 anlæg er sikrede mod terror og flystyrt. Det er tre nybyggede anlæg, ét i Finland og to i Frankrig. Han siger samtidig, at det vil være ekstremt dyrt at sikre de eksisterende atomkraftværker mod disse farer.

Oprindelig ønskede Kommissionen faktisk at undersøge sikkerheden i forhold til terror og flyangreb, men pres fra Storbritannien og Frankrig førte til, at man opgav tanken. De to lande begrundede afvisningen med, at der var tale om national sikkerhed og dermed statshemmeligheder.Uenighed om atom-sikkerhed

EU-Kommissionen mener, at de 143 atomkraftværker i unionen er så sikre, at de ikke vil opleve en ulykke som den i Fukushima. Det oplyser EU-observer den 25. november 2011.

Meldingen bygger på rapporter fra de 14 medlemsstater, der har atomkraftværker. Den endelige rapport vil dog først foreligge i juni 2012.