ARTIKLER


Lobbyist skal beskytte forbrugerne

Det bliver diskuteret hvorvidt, at det er i orden at en lobbyist sidder i bestyrelsen for det kontor for europæisk fødevaresikkerhed.
Af Sven Skovmand
9. marts 2012

Kommissionen har udpeget en fremtrædende lobbyist til bestyrelsen for det kontor for europæisk fødevaresikkerhed (Efsa), som er oprettet i Parma i Italien. Det oplyser EUobserver.com den 8.3.2012.  

Det drejer sig om Mella Frewen, der leder lobbygruppen Food Drink Europe i Bruxelles, og som tidligere har arbejdet for den meget omdiskuterede amerikanske koncern Monsanto, der sælger gensplejsede produkter. Kommissionen stiller intet krav om, at hun skal opgive sin lobbyvirksomhed, eftersom bestyrelsesposten i Efsa er ulønnet

Kommissionen forsvarer sin beslutning med, at den bygger på ansøgerens kvalifikationer, og at det i bestemmelserne for Efsa står, at bestyrelsen skal rumme folk, der har »baggrund i forbrugerorganisationer og andre interesser i fødevareproduktionen«.

Oplysningerne om Mella Frewen er bragt frem af organisationen Corporate Europe Observatory, der søger at afdække og bekæmpe den meget store lobby-virksomhed, der foregår i EU. Man håber nu, at EU-Parlamentet vil sige nej til, at Frewen kan komme ind i bestyrelsen.