ARTIKLER


Merkel i offensiven

Den tyske regering er godt i gang med at forberede et 6-punkt svar på den franske præsident Hollandes populære tanker om en ekspansiv vækstplan for Europa. Tyskland skal være model for Europa, skriver Der Spiegel.
Af Jesper Vestermark Køber
1. juni 2012

Valget af François Hollande har tydeliggjort magtkampen mellem Frankrig og Tyskland.

Den franske præsidents aggressive kurs vendt mod den tyske regerings sparekrav blev yderligere udstillet på EU-topmødet i forrige uge, hvor den franske præsident åbnede for en diskussion om centrale dele af finanspagten.

Nye, strukturelle reformer
Dette har fået den tyske regering til at udarbejde et seks-punkts-program for at imødegå de nye franske tanker ved det kommende topmøde i juni.

Ifølge Der Spiegel fokuserer planen på strukturelle reformer fremfor en omkostningsfuld vækststrategi og sigter til endeligt at begrave ideen om Euro-obligationer.

Den tyske kanslers plan er bygget op om Tyskland som eksempel for resten af Europa.

De sydeuropæiske lande skal indføre tilsvarende reformer, som gjorde Tyskland til den europæiske vækstøkonomi nummer et.

Vækst kontra struktur
Den politiske kamp mellem de to lande handler om vækst kontra strukturelle reformer, og den vil påvirke de næste uger og måneders diskussion.

Topmødet sidst i juni vil vise, hvor langt de to europæiske ledere er villige til at strække sig for at nå hinanden: Om Hollande vil nedtone den selvsikre fremtoning efter det franske parlamentsvalg i midten af juni, og om Merkel kan løsne lidt op for de tyske sparekrav.

Læs også Merkel prepares to strike back against Hollande