ARTIKLER


Nye trusler mod Ungarns demokrati

Med to tredjedele af parlamentets pladser i ryggen har den ungarske premierminister Viktor Orbán ændret den ungarske forfatning, strammet grebet om medierne og skiftet en stor del af dommerstaben ud. Nu er turen kommet til valgsystemet.
Af Andreas Vestergaard Nøhr
2. august 2012

Den ungarske leder Viktor Orbán - også kendt som "Viktatoren" - har på landsdækkende radio fremsat et ønske om at indføre vælgerregistrering af de ungarske borgere, der har tænkt sig at stemme ved kommende valg.

Bliv fri for valgmateriale!
Systemet vil i praksis betyde, at man som ungarsk borger ikke kan stemme, hvis man ikke på forhånd ved, hvem man vil stemme på.

De, der ikke har i sinde at stemme, vil på den måde ikke »blive generet" med valgmateriale, sagde Orbán ifølge den østrigske avis Kronen Zeitung.

Den socialistiske opposition beskylder, ifølge avisen, Orbán for at ville »afvikle demokratiet«.

»Orbán er bange for folkets vrede«, siger socialisterne.

Valg afgøres ofte af svingvælgere. Men med det system, Orbán har foreslået, ville de blive fjernet fra den politiske ligning.

Orbáns forslag falder på et tørt sted. De seneste meningsmålinger peger nemlig på, at han ikke vinder parlamentsvalget i 2014, med mindre han går drastisk til værks.

Autoritært demokrati
Den 27. juli talte premierministeren til en konference for det ungarske erhvervsliv, hvor han sagde, at det ungarske folk »kun forstår magt", og at demokrati ikke nødvendigvis er vejen frem, men at andre systemer kan være løsningen.

Den regeringsvenlige Magyar Nemzet, som normalt støtter Orbán, er bekymret over udtalelsen:

»Hvad vi hører fra Orbán er en monolog og ikke en dialog, hvilket ikke er et godt tegn«, siger han ifølge presseurop.eu.

Mere direkte lyder kritikken fra den venstreorienterede avis Népszava:

»Hans [Orbáns] erklæring om muligheden for et ikke-demokratisk system er tydeligvis en trussel mod det ungarske folk.«

Megalån til Ungarn tvivlsomt
Imens forhandler Orbáns regering med Den Internationale Valutafond (IMF) om et lån på 20 milliarder euro med EU som vagthund på sidelinjen.

De indledende forhandlinger gav ikke noget resultat, fordi Orbán ikke har været i stand til at foretage nødvendige reformer, herunder en tilbagerulning af antidemokratiske tiltag.

 

Læs mere om Ungarn og demokratiet i NOTAT's temanummer: Ungarn