ARTIKLER


Tysk højreekstremistisk parti har kurs mod EU-parlamentet

En debat er blusset op på ny i Tyskland om at forbyde det højreekstremistiske Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD). Samtidig har et nyt parti af samme skuffe sat kursen mod EU-parlamentsvalget i 2014.
Af Tanja B. Itenov
11. december 2012

Den fornyede debat om et forbud mod NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland) har banet vejen for et nyt højreekstremistisk parti. Det nystiftede Die Rechte frygter ifølge partiets stifter Christian Worch ikke et forbud mod NPD, fordi deres strategi netop er at overtage NPD's vælgere.

EU-parlamentsvalg i 2014
Christian Worch udtaler til den tyske avis Die Welt, at han ser debatten som en kærkommen mulighed for at skabe opmærksomhed omkring Die Rechte. Opmærksomheden kan bruges som reklame for partiet, hvis erklærede mål er "at opstille til EU's parlamentsvalg i 2014".

Die Rechte stiller op med paroler som: "kamp mod islamisering" og forventer at kunne samle de højreekstremistiske kræfter i Tyskland. For at opnå statsfinansieret partistøtte til EU-parlamentsvalget skal partiet blot have 0,5 pct. af de tyske stemmer. Til Tysklands eget parlament kræves hele 5 pct. af stemmerne.

Forbud mod NPD
Siden 2001 har der været forsøg på at forbyde partiet NPD, men uden held. Forbudsdebatten er atter blusset op i Tyskland, da der har vist sig at være tætte forbindelser mellem partiet NPD og undergrundsbevægelsen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund).

Begge organisationer er kendt for deres højreekstremisme og fremmedhad, men undergrundsbevægelsen NSU har stået bag en række drab på græske og tyrkiske indvandrere i perioden 2000-2006.

Forbuddet kan blive vedtaget i det tyske Forbundsråd allerede den 14. december i år. Før en endelig godkendelse skal forslaget vedtages af en række andre organer i Forbundsrepublikken - Forbundsdagen og Forbundsregeringen.