ARTIKLER


USA-kritik af billige penge til europæiske banker

Et af formålene med Den Europæiske Centralbanks låneprogram er, at bankerne skal sætte skub i europæisk forretningsliv. Men bankerne tænker primært på at polstre egen forretning, skriver Wall Street Journal.
Af Ida Zidore
9. marts 2012

De europæiske banker kunne i sidste uge låne lige så mange penge, de ville, af den Europæiske Centralbank. Og pengene med den lave rentesats på 1% kan bruges på hvad som helst, hedder det sig.

Men den amerikanske finansavis Wall Street Journal kritiserer de store europæiske banker for at bruge pengene på at forsikre sig selv.

Ved at låne penge via egne økonomisk udsatte datterselskaber, kan store banker som Barclays, Lloyds Banking Group og Crédit Agricole ruste sig mod økonomisk forværring i de forgældede lande, hvor flere datterselskaber har hovedsæde.

Humlen er, at hvis et datterselskab bliver stort set selvforsynende, vil et lokalt kollaps ikke gå ud over hovedselskabet, skriver Wall Street Journal.

EU's mål med låneprogrammet om, at bankerne skal yde hjælp til europæiske forretninger, regeringer og enkeltpersoner ved at udlåne penge kan blive svært at nå med det udgangspunkt.

- Det er en billig måde for bankerne at forsikre sig selv på, siger Philippe Bodereau fra verdens største obligationsfond PIMCO til den amerikanske avis, og tilføjer:

- Det signalerer ikke tillid.

Læs mere på Wall Street Journal: EU Bank Units Tap Cheap Cash