ARTIKLER


Venstrefløjens Europa

Venstrefløjens alternativer til krisen var på dagsordenen i weekenden, da en række af Europas vægtigste, røde tænkere var samlet til en konference arrangeret af Tranform Danmark.
Af Ida Zidore og Signe Pejstrup
19. marts 2012

»Højrefløjen har skabt krisen, og nu vil de redde den med en finanspagt. Men det er den forkerte medicin.«

Sådan lød det fra Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen, der indledte konferencen "Krisen i Europa - Venstrefløjens alternativer" på Ørestad Gymnasium lørdag med en velkomsttale.

Konferencen var arrangeret af det nye netværk Transform Danmark og tænkt som en platform for venstrefløjen til at bryde idéer og holdninger til især EU's finanspolitik.

En række af venstrefløjens nye håb og gamle legender holdt oplæg. Blandt legenderne var den marxistiske økonom Samir Amin fra Ægypten og ATTAC-ærespræsidenten Susan George. Den yngre økonom Gabriel Sakellaridis fra Nicos Poulantzas-instituttet bidrog med en analyse af den græske krise.

Den efterfølgende paneldebat fokuserede især på spørgsmålet om "reform eller revolution?" - et spørgsmål, der delte vandene. Elisabeth Gauthier fra tænketanken Transform!europe's bestyrelse forsøgte at samle fløjene:

»Vi er nødt til at tænke nyt. Hvordan forandrer vi noget i dag? Vi skal ikke revolutionere eller reformere, men transformere«, sagde hun.

 

Læs mere om konferencen her