ARTIKLER


De perfekte skatteeksperter

Hvor der er penge, er der selvfølgelig lobby-interesser, så hvorfor skulle bekæmpelsen af skattely gå fri?


Af MARIE SJØDIN GRÆSHOLM
2. september 2013

KLUMME. Måske kunne man starte med at kigge lidt på den gruppe af eksperter, der skal rådgive både Kommissionen og medlemsstaterne om, hvordan de skal bekæmpe skattely. Femten personer har fået det ærefulde hverv at finde ud af, hvordan EU kan sikre de mange milliarder, som tilsyneladende forsvinder i små skatteparadiser rundt omring i Europa. Og vi skal måske starte med at klappe Kommissionen på skulderen over, at de tager tyren ved hornene og overhovedet har nedsat gruppen. Det er næsten for godt til at være sandt, ikke? Jo. Det mener flere medlemmer af Parlamentet i hvert fald.

I et brev til Skattekommissæren, Algirdas Šemeta, fra den 12. juni, klager de over sammensætningen af gruppen. Ni ud af femten medlemmer kommer fra erhvervslivets interessegrupper eller arbejder som rådgivere og konsulenter for samme erhvervsliv, hedder det i brevet.

Parlamentsmedlemmerne mener altså, at der er klare interessekonflikter. Én kræver oven i købet fem gruppemedlemmer udskiftet, ”ellers vil parlamentet handle”. For eksempel ved at skære i Kommissionens budget. Det er set før.

Uheldigt signal

Det er ikke svært at regne ud, hvorfor skattely er så varmt et emne. Mens mange europæiske lande svinger sparekniven, sender ”de rige” deres penge i skattely. En klassisk rig-fattig problematik, og man kan ikke andet end at blive forarget.

Kommissionen startede allerede deres arbejde med Good Tax Governance tilbage i 2012. Så det undrer mig, at når nu historien om skattely har fået hele turen i mediemøllen i løbet af foråret, hvorfor tænker man så ikke over, hvilket signal Kommissionens gruppe af eksperter vil sende? Det er jo en oplagt mulighed for at mistænkeliggøre Kommissionen og pege på, at nu er den gal i EU-systemet igen.

Rygterne svirrer

I skrivende stund er referatet fra første møde i ekspertgruppen endnu ikke i omløb, men man kan allerede læse en artikel på hjemmesiden Public Service Europe, som efterlader et helt tydeligt indtryk. Ifølge skribenten har et af medlemmerne i ekspertgruppen – Dansk Industris europæiske paraplyorganisation, Business Europe – meddelt, at det ikke er løsningen at pille ved virksomhedernes selskabsskat, hvis man vil løse problemet med skattely. Det er ”alt for kompliceret”, som der står. Det er vand på en mølle, som drejer i modsat retning af, hvad der lyder fra talerstolen i EU. Og hvem har interesse i det?

Standardargumentet er selvfølgelig, at det er erhvervslivet, som ved, hvor hullerne i skattesystemerne er og også ved, hvordan man lukker dem. Så må den uheldige signalværdi tages med i købet. Bevares, det kan der sikkert være noget om. Og der er jo ikke andet at gøre end at vente og se, hvad gruppen finder ud af. Næste møde er en gang i efteråret. Men måske kommer Parlamentet til at bruge de muskler, som de forargede medlemmer spiller med i klagebrevet. Det er jo fint, at erhvervsinteresser i ekspertgruppen holdes i ørerne, men med et slagsmål mellem EU’s institutioner, så risikerer vi også at udsigten til at få fat i de mange gemte milliarder bliver lange.