ARTIKLER


ALTER SUMMIT AFHOLDES I ATHEN DEN 7.-8. JUNI OG HAR TIL FORMÅL AT SKABE ET EUROPÆISK NETVÆRK FOR ALTERNATIVE LØSNINGER PÅ KRISEN.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Det alternative topmøde i Athen

Flere tusinde aktivister fra hele Europa mødes i Athen i juni. Målet er at ændre EU's krise-politik grundlæggende. Men kan de det?


Af Rasmus Nørlem Sørensen
16. maj 2013

Den 7.-8. juni mødes fagforeninger og andre sociale bevægelser til et usædvanligt træf i Athen. Formålet er at smede en europæisk alliance i kampen mod EU's krisepolitik. Flere tusinde mennesker fra hele Europa vil stimle sammen og enes om de sidste småting på en liste over fælles politiske krav, og diskutere, hvordan de realiseres.

Det er Alter Summit – ”det alternative topmøde” – mødet mellem de sociale bevægelser. Initiativet kom oprindeligt fra et europæisk fagforeningsinitiativ, og havde i udgangspunktet til formål at sikre et tættere samarbejde mellem fagforeninger og andre sociale bevægelser, herunder netværk mod gælden, protestbevægelser mod finanssektoren, miljøbevægelser, borgerrettighedsorganisationer og mange andre. Det er foreløbig blevet til en koalition på godt hundrede organisationer – et tal arrangørerne forventer stiger markant på selve arrangementet.

Hvad vil arrangørerne?

Kenneth Haar, tidligere redaktør af NOTAT og nu researcher på Corporate Europe Observatory, er medlem af Alter Summits koordineringsgruppe. Vi har mødt ham for at høre mere om arrangørernes motiver.

Hvorfor er der brug for et initiativ som Alter Summit? Er krisepolitikken ikke alligevel noget, der må håndteres nationalt? 

Der er ikke noget underligt i, at kampen mod EU's krisepolitik først og fremmest har udspillet sig på den nationale scene i de lande, der er værst ramt. Nedskæringerne i lande som Grækenland og Spanien er hårrejsende, og det er klart, at den udfordring først og fremmest skal imødegås på den nationale scene. Det er bare sådan, at hvis vi skal flytte noget, skal vi flytte den europæiske dagsorden, og vi skal have en effekt i Bruxelles-institutionerne, hvor kursen i store træk fastlægges. I øjeblikket får hverken generalstrejker eller massedemonstrationer i de sydeuropæiske lande de toneangivende kræfter i EU til at ryste på hånden. Så der skal mere til, og jeg mener, at en af de ting, der skal til er en koordineret europæisk bevægelse.  Derfor er Alter Summit heller ikke bare en stor konference. Det er indvielsen af en koalition, som skal arbejde sammen i lang tid fremover.

En svær proces

Men krisen er der jo ikke noget nyt i, så hvorfor kommer sådan et initiativ først nu?

Fordi det tager tid at finde fælles fodslag. Arbejdet med vores manifest har ikke været let, fordi krisen rejser en masse spørgsmål om EU og EU's politik, som der traditionelt er meget forskellige syn på rundt omkring i det europæiske bevægelseslandskab. Derfor har mange mennesker måttet være konstruktive og åbne, og først og fremmest grundige og velovervejede, for at få det hele til at falde på plads. Det har været svært, og jeg har ikke altid været overbevist om, at det ville lykkes. Det ser det nu ud til, at det gør.

Hvilke krav er det så, Alter Summit vil rejse?

Det er ikke alt mellem himmel og jord. Vi forsøger at fokusere på netop de problemer, EU's krisepolitik rejser. Det handler om en retfærdig løsning på gælden, om at stoppe nedskæringspolitikken, om at forsvare og styrke sociale rettigheder, og om at sætte hårdt ind over for bankerne og resten af finanssektoren. 

Kamp mod kvælende konsensus

Men ret beset, så er det jo de helt tunge spørgsmål. Kan de sociale bevægelser flytte noget?

Det er ikke noget, som vil ændre dagen i morgen. Det har vi aldrig forestillet os. Håbet er, at vi kan sætte en proces i gang, få en snebold til at rulle. Situationen i de sydeuropæiske lande er meget alvorlig, og folk reagerer selvfølgelig på det. Hvis vi så kan stimulere aktiviteter i andre lande og forbinde dem med bevægelserne i syd, så er vi allerede nået langt. Og så tror jeg, at den kvælende konsensus, der i dag er i EU-institutionerne om krisepolitikken vil slå sprækker. De sprækker kan vi medvirke til at skabe.

Er det da dit indtryk, at vi er på vej til at se mange gå ind i sådan nogle europæiske initiativer f.eks. i Danmark?

På mig virker det lidt som om dette spreder sig langsomt fra syd til nord. Der vil være en dansk komponent på Alter Summit, men den vil være beskeden. Men selvom de relevante danske organisationer står på perronen endnu, så har toget ikke forladt stationen. Alter Summit i Athen skal være et startskud, ikke en kulmination.

 

Bevægelsernes topmøde

Debatmøde om det europæiske Alter Summit
Onsdag den 29. maj kl. 17-18.30

Læs mere og tilmeld dig: OPLYSNINGSFORBUNDET DEO