ARTIKLER


EU er storkunde for bosættere

Køber hvert år for over 1,7 milliarder kroner fra dem.


Af Sven Skovmand
17. januar 2013

En rapport fra 22 ikke-statslige organisationer fastslår på grundlag af tal fra Verdensbanken, at EU hvert år køber over 1,7 milliarder kroner varer fra de israelske bosættere, der ulovligt har bosat sig i det besatte Palæstina. Til sammenligning køber man kun for cirka 100 millioner kroner fra de fire millioner palæstinensere, der bor i området. Mens bosætterne i 2011 solgte 12.000 tons dadler til EU, solgte palæstinenserne kun 300 tons.

Samtidig støtter en række EU-firmaer direkte bosætterne. Det gælder blandt andet sikkerhedsfirmaet G48, togfirmaet Alstom, transportfirmaet Veolia og Heidelberg Cement.

De ikke statslige organisationer har med støtte fra den tidligere EU-kommissær Hans van den Broek fremsat 12 forslag til ændring af forholdene. EU skal forbyde al indførsel af varer fra bosættelserne, og disse varer skal mærkes på en sådan måde, at forbuddet kan overholdes. Man skal også forbyde finanshandeler med bosætternes organisationer og opfordre til, at turister ikke tager til bosætternes områder. Det oplyser EUobserver.com den 31.10.2012 i artiklen »Report highlights EU trade with Israeli settlers.«¨