ARTIKLER


EU's rejsecirkus fortsætter

EU-Parlamentet hader at skulle mødes i 12 måneder i Strasbourg. Men EU-Domstolen forhindrer, at det kan laves om.


Af Sven Skovmand
16. april 2013

Med 494 stemmer mod 147 har EU-Parlamentet vedtaget en mødeplan, der betyder, at der skal holdes 12 møder i Strasbourg i 2013. Det oplyser Politiken onsdag den 14. januar i artiklen »EU-Parlamentet skruer op for rejsecirkus«.

Beslutningen betyder, at Parlamentet har opgivet tanken om at slå to mødeperioder sammen, så medlemmerne og deres dokumenter og medarbejdere kan nøjes med at tage 11 gange til Strasbourg. Det vedtog et flertal i Parlamentet ellers den 9. marts 2011, og det sparede i 2012 Parlamentet for en udgift på mellem 100 og 200 millioner kroner. Det oplyser Folkebevægelsens medlem i Parlamentet, Søren Søndergaard, til Politiken. Han var blandt dem, der stemte imod.

Når Parlamentet har taget den nye beslutning, skyldes det en kendelse fra EU-Domstolen i Luxembourg den 13. december 2012.

I denne kendelse fastslog Domstolen direkte, at de 12 årlige mødeperioder i Strasbourg skal være af samme varighed. Dermed imødekom den Frankrig, der altid har kæmpet for Strasbourg som mødested, og som direkte fik dette fastslået i en protokol til Amsterdam-traktaten af 1998. I den står der følgende:

»Europa-Parlamentet har hjemsted i Strasbourg og afholder dér de tolv årlige plenarmøder, herunder også budgetmøderækken. Yderligere plenarmøderækker afholdes i Bruxelles. Europa-Parlamentets udvalg holder deres møder i Bruxelles. Europa-Parlamentets generalsekretariat og dets tjenester er fortsat placeret i Luxembourg.«