ARTIKLER


Presset på EUs grænser letter

Antallet af ulovlige indvandrere er næsten faldet til det halve.


Af Sven Skovmand
12. april 2013

Markant færre mennesker forsøger at komme ulovligt ind i EU, oplyser Berlingske den 6. december 2012 på grundlag af en rapport fra EU-Kommissionen.

Rapporten oplyser, at der i april-juni 2012 blev opdaget omkring 23.000 personer, som ulovligt forsøgte at krydse grænserne til EU. Det er et fald på 44 procent i forhold til andet kvartal i 2011.

Justitsminister Morten Bødskov (S) ser to forklaringer på faldet. Den ene er, at indvandringspresset kulminerede under Det Arabiske Forår i 2011 med bevægelserne i Egypten, Libyen og Tunesien. Den anden er den EU-handleplan som medlemslandene efterfølgende vedtog.

Blandt de konkrete tiltag i EUs handleplan er en aftale mellem EUs grænseagentur FRONTEX og Tyrkiet om at beskytte den græsk-tyrkiske grænse, som er selve den ulovlige motorvej ind i EU. Samtidig er indsatsen mod den omfattende brug af falske dokumenter og det sorte arbejdsmarked skærpet. Herhjemme har politiet i år gennemført aktioner i storkøkkener og andre arbejdspladser, hvor illegale indvandrere typisk er beskæftiget.

Som samlet enhed lægger EU især kræfterne i Grækenland, hvor 56 procent af pågribelserne i perioden fandt sted og oftest af statsborgere fra Afghanistan, Bangladesh og Syrien. Og i forbindelse med Operation Shield blev der i august indsat 1.800 ekstra vagter ved grænsen.

Thomas Gammeltoft-Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, har en tredje forklaring på udviklingen. Den er, at finanskrisen har gjort det mindre tiltrækkende at tage til EU, og at mange i stedet søger at komme til lande som Brasilien og Argentina.