ARTIKLER


Tysk strid om islam konference

Hænger terrorisme (kun) sammen med islam? Det er kernen i en diskussion efter islam-konference i Berlin. 


Af Finn Rowold
8. maj 2013

På den sidste konference i en række, der har været afholdt siden 2006, gik det galt. 

Formålet med konferencerne har været at skabe grobund for en fredelig sameksistens mellem muslimer og ikke muslimer i Tyskland, men indenrigsminister Hans-Peter Friederich havde fastlagt årets tema til ”Beskyttelse mod ekstremisme og samfundsmæssig polarisering”, og det blev af de muslimske deltagere blev opfatte som en sammenblanding at terror og Islam.

Formanden for den tyrkiske menighed Kenan Kolat kommentar var, at de altid havde advaret mod at sammenblande sikkerhed og integration. 

Han forstod ikke, at det igen skulle være nødvendigt for islamistiske forbund at tage afstand fra terror. Vi bekender os til demokrati, sagde han.

Temaet blev også kritiseret af både De Grønne og SPD. SPDs gruppesekretær i Forbundsdagen udtalte, at indenrigsministeren havde ført konferencen ind i en blindgyde, og at socialdemokraterne ville finde et andet grundlag for at føre dialogen videre.

De muslimske deltagere ønskede afslutningsvis på konferencen, at den for fremtiden blev flyttet væk fra indenrigsministeriet, hvad indenrigsministeren dog noget fornærmet afviste.