ARTIKLER


Eva Kjer Hansen, formand for Folketingets Europaudvalg

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

5 skarpe til Eva Kjer Hansen


Af Cathrine Hernández Festersen
1. september 2014

Hvorfor er du tilhænger at frihandelsaftalen mellem EU og USA?

Fordi, jeg tror, det gavner os i den forstand, at det giver bedre mulighed for at få vækst og få flere arbejdspladser. Et land som Danmark er dybt afhængigt af at have adgang til markeder i andre lande, og der er et rigtigt stort potentiale i frihandelsaftalen.

Der er sået meget tvivl om effekten af TTIP på vækst og arbejdspladser. Er der andre grunde til at støtte en frihandelsaftale mellem USA og EU og frihandelsaftaler generelt?

Al erfaring viser, at jo mere vi handler med hinanden, desto mere gavn har parterne af det. Så jeg tror på, at det giver arbejdspladser i Danmark. Derudover har vi en interesse i at være tæt på det amerikanske samfund.

De amerikanske holdningsdokumenter og indstillinger i TTIP-forhandlingerne er kun offentliggjort i EU-Parlamentets læsesal; de må ikke tages med udenfor og de må ikke kopieres? Synes du, det er gennemsigtigt og demokratisk?

Det er nyt for mig. I det omfang, vi har brug for det, må vi jo efterspørge de papirer. Vi kender jo kampen for adgangen til Rådets dokumenter og alle disse ting. 

En analyse skrevet af Roberto Bendini for INTA-udvalget oplyser, at TTIP kan mindske samhandlen mellem europæiske lande til fordel for handlen over Atlanten. Er det en bekymring du deler?

Nej, det er det ikke, og det tror jeg simpelthen heller ikke på.

Er ISDS-mekanismen problematisk, synes du?

Man er nødt til at have en institution til at løse de konflikter, der måtte være. Det har vi jo også i mange andre sammenhænge. 

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1275 som udkom 1. september 2014