ARTIKLER


Ekstraregning fra EU giver Cameron problemer

Den engelske statsminister David Cameron vil gerne blive i EU, men en ekstraregning på 15 miliarder kroner til EU truer hans plan.


Af Sven Skovmand
27. november 2014

Den engelske statsminister, David Cameron har lovet at udskrive en afstemning om EU-medlemskabet, hvis han vinder det kommende valg. Men han er selv tilhænger og har derfor håbet, at han kan få en ordning, der kan overbevise folk om, at de skal fortsætte i EU.

Men før topmødet den 24. oktober kunne Financial Times oplyse, at Storbritannien skal betale en ekstraregning på cirka 15 milliarder kroner til EU. Det kan læses i Politikens artikel »Ekstraregning kan skubbe briterne ud« (26.10.2014).

Financial Times oplyste, at den ekstra betaling skyldes, at Storbritanien betalte for lidt i årene mellem 2002 og 2013. Ifølge det britiske statistiske kontor er det britiske bruttonationalprodukt nu beregnet til at være 4,5 procent højere, end det tidligere var anslået til. Og da EU skal have 1 procent af bruttonationalindkomsten, skal der nu betales 15 milliarder ekstra. Når beløbet bliver så stort, skyldes det, at Storbritannien har betalt for lidt gennem 11 år.

Avisen skrev i sin artikel, at oplysningerne ikke fremkommer for at skade Cameron, men at de er led i en fremgangsmåde, der i lang tid har været brugt.

Cameron blev imidlertid rasende og erklærede, at han under ingen omstændigheder vil betale pengene den 1. december, som EU's regler kræver. Men Cameron kan kun undgå at betale, hvis han får det nødvendige antal lande til at blokere for EU's budget for 2015, og denne udvej er vanskelig.

Camerons humør er næppe blevet bedre, efter at det EU-fjendtlige UKIP ved to suppleringsvalg - i Clacton og Rochester and Stroud har vundet mandater, som tidligere tilhørte det konservative parti. Det skete, efter at de konservative parlamentsmedlemmer fra de to kredse skiftede parti til UKIP - og altså generobrede deres mandat ved det efterfølgende valg.

Især nederlaget i Rochester and Stroud var bittert for Cameron, som havde regnet med at kunne holde kredsen for sit parti. Men partiets kandidat tabte med cirka 3.000 stemmer til UKIP's nye kandidat.

UKIP regner i øvrigt med at stille op i 100 valgkredse, når der skal holdes valg i maj 2015.