ARTIKLER


Kommissions formand Jean-Claude Juncker.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

"Et mirakel som de fem brød og de to fisk"

Jean-Claude Junckers forslag om en storstilet investeringsplan, bliver skudt ned af kritikere for at være for urealistisk at virkeliggøre.


Af Sven Skovmand
18. december 2014

EU's nyvalgte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker fremlagde onsdag den 26. november 2014 en stor plan for at få gang i EU-landenes investeringer. »Julen er kommet tidligt,« sagde han begejstret ved fremlæggelsen. Planen bygger på en fond, der skal være på 315 milliarder euro eller 2.345 milliarder kroner.

Realiteterne bag Junckers plan er dog ikke så imponerende som beløbet. EU bidrager nemlig kun med cirka 60 milliarder kroner til fonden, og de skal endda tages fra eksisterende EU-kasser for infrastruktur og forskning. Hvis det bliver nødvendigt, vil Juncker fordoble beløbet, som han desuden vil supplere med cirka 37 milliarder kroner fra En Europæiske 
Investeringsbank EDC, oplyser Politiken torsdag den 27. november i artiklen »Lille EU-fond skal skabe en million jobs«.

Det er tanken, at fondens penge skal stilles som sikkerhed for lån til investeringer på 450 milliard kroner. Hvis investeringerne giver tab, vil fonden dække en væsentlig del af dem. Derudover håber Juncker, at man vil sparke en udvikling i gang, som vil betyde, at man når op på de forventede tre milliarder.

Kommentarerne til Junckers forslag har indtil nu været ret kritiske. En spydig kommentator siger, at en virkeliggørelse af Junckers plan vil være det største mirakel, siden Jesus bespiste 5.000 mennesker med fem brød og to fisk.