ARTIKLER


EU-krav kan skade boligejere

Nye EU-regler kan gøre det dyrere at låne penge til boligkøb, hvilket vil skade salget, skriver Sven Skovmand. 


Af Sven Skovmand
27. juni 2014

SKOVMANDS NOTATER. På trods af regeringens forsikringer ser det ud til, at EU vil gennemføre regler, der vil ramme bankernes køb af obligationer fra de danske kreditforeninger og dermed gøre lånene dyre for boligejerne. Det oplyser Jyllands-Posten i artiklerne »EU-krav rammer dansk realkredit« og »Nye krav kan give færre lån til boligejere«.

Hidtil har bankerne kunnet medregne obligationerne fuldt ud i deres beholdninger, men det vil de i fremtiden kun kunne gøre med 10 procent af de danske obligationsserier. Obligationer fra de andre serier må fra 2015 kun medregnes med 70 procent.

Det vil uundgåeligt skade salget, fordi bankerne vil være tvunget til at købe færre obligationer fra kreditforeningerne. Og når salget af obligationerne dermed svækkes, vil det føre til, at kursen falder, og at renten stiger.

Når så få af de danske serier godkendes af EU, skyldes det, at kravet til en serie er, at den skal være på mindst 3,7 milliarder kroner, hvilket altså kun få af de danske serier er.

Kravet er formentlig helt bevidst. EU ønsker at tvinge bankerne til at købe statsobligationer, hvilket vil skabe bedre vilkår for de sydeuropæiske lande, der er ramt af euro-krisen.

Den garvede journalist og EU-modstander Sven Skovmand udvælger hver måned nyheder fra EU.