ARTIKLER


Antonis Samaras sidder meget usikkert i sadlen, mener analyse-skribenten.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

EU-valget truer den græske regering

Når grækerne søndag går i stemmeboksen, kan det samtidig få skæbnesvangre konsekvenser for landets regering. 


Af Jonas Madsen
23. maj 2014

ANALYSE. Meget tyder på, at det kan føre til et politisk kaos, når grækerne søndag går i stemmeboksen for både at vælge kommunalpolitikere og EU-parlamentarikere.

Selve kommunalvalget er den anden af to runder, hvor den første blev afholdt den 18. maj. Her blev den store vinder det venstredrejede oppositionsparti SYRIZA, mens det ene af landets to regeringspartier, Nyt Demokrati (ND), ikke engang gik videre til anden runde.

Det efterlod den græske regering rystet. Og som om det ikke var nok, så står det andet regeringsparti, socialdemokratiske PASOK, til at få under 10 procent af stemmerne ved EU-parlamentsvalget. Det har fået vicepremierminister og partileder Evangelos Venizelos til at true med at trække PASOK ud af regeringssamarbejdet.

Splittelse i en svag regering

Græske kommentatorer vurderer, at premierminister Antonis Samaras efter søndag meget vel kan finde på at udskrive nationalt parlamentsvalg.

For det første er PASOK’s parlamentsmedlemmer begyndt at ryste på hånden, når de skal stemme for flere offentlige nedskæringer. Og hvis de kan se, at de ikke engang sidder i parlamentet efter et eventuelt valg, vil det være svært at motivere dem til flere af slagsen.

For det andet vil stor tilbagegang til regeringspartierne ved to valg i træk gøre det svært for en i forvejen hårdt presset Samaras at overbevise om sit folkelige mandat. Det kan altså blive et nådestød for den skrøbelige regering - der kun sidder på 152 ud af de i alt 300 mandater - hvis SYRIZA ender med det valgresultat, som meningsmålingerne forudser.

Ender det med et parlamentsvalg efter søndag, og ender SYRIZA med at vinde det, afføder det masser af ubesvarede spørgsmål. Hvem skal partiet for eksempel samarbejde med? Der er ikke tradition for samarbejde på venstrefløjen i Grækenland. Et samarbejde med PASOK og ND er udelukket.

Så der er god grund til at holde et vågent øje med Grækenland på søndag.