ARTIKLER


EU-Kommissionen har afsluttet forhandlingerne med Canada om en frihandelsaftale - CETA

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Farlig aftale med Canada

Afslutningen af forhandlingerne med Canada om frihandelsaftalen CETA kan have betydning for udformningen af en tilsvarende aftale med USA.


Af Sven Skovmand
3. november 2014

SKOVMANDS NOTATER. Mens der endnu forhandles om en frihandels-aftale mellem USA og EU - TTIP-aftalen - har EU-Kommissionen i al ubemærkethed afsluttet forhandlingerne med Canada om en tilsvarende aftale - CETA. Det oplyser Information den 27. september 2014 i artiklen »Tyskland vil blokere EU-handelsaftale«.

Aftalen går i alt væsentligt ud på det samme, som man har tænkt sig med TTIP-aftalen, og den indeholder som TTIP den problematiske bestemmelse, at private virksomheder skal have mulighed for at rejse sager mod EU og EU-lande, hvis man mener, at ny lovgivning eller nye regler vil forringe deres muligheder for at tjene penge.

Denne bestemmelse, der kaldes ISDS,  vil formentlig få aftalen til at strande. For Sigmar Gabriel, der både er økonomiminister og formand for de tyske socialdemokrater, har sagt nej til aftalen. Han kalder den direkte for udemokratisk.

Samtidig siger EU's afgående handelskommissær, Carel de Gucht, at det vil være umuligt at fjerne ISDS-bestemmelsen fra aftalen. Hvis det sker, vil aftalen være død, siger han til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Det er ikke noget nyt, at man sætter bestemmelser om beskyttelse af investeringer ind i handelsaftaler. Men ifølge forsker i international politik og økonomi, Lauge Skovgaard Poulsen, sker det først og fremmest i aftale med ulande, hvor man er i tvivl om deres domstoles uafhængighed.