ARTIKLER


Ida Zidore, temaredaktør

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Frem for alt et fællesskab

Leder bragt i NOTAT oktober 2014, af Ida Zidore. 


Af Ida Zidore
1. oktober 2014

På et af de ældste fotografier i NOTAT’s arkiver sidder den daværende redaktion stuvet sammen om et bord fuld af papirer, askebægre og Carlsberg-flasker (det hørte jo tiden til). Året er 1973, og de holder pressemøde. Røgen fra Ebbe Kløvedal Reichs cigaret samler sig som en tåge under funkislampens skær. ”NOTAT – en kritisk avis om Danmark og EF” står der på plakaten i baggrunden.

Det er et af de billeder, der bedst illustrerer, at NOTAT lige fra starten byggede på et fællesskab. Her var tale om en gruppe mennesker fulde af mod på at skabe forandring. Sammen. De troede på, at en kritisk avis kunne få Danmark ud af EF.

Jens-Peter Bonde, Finn Ellegaard og Ole Kragelund bærer æren for, at fællesskabet omkring NOTAT ikke smuldrede, da avisen gik konkurs året efter billedet fra pressemødet blev taget. Uden en krone på lommen kastede de sig ud i at bygge videre på ruinerne, og det blev starten på Det ny Notat, der udkom første gang den 1. oktober 1974. Det er de herrers arv og fortjeneste, at vi kan fejre 40 års jubilæum med dette temanummer.

Som redaktør i 2014 kan det være svært at begribe, hvor meget liv, der har været omkring produktionen af NOTAT. I halvfjerdserne og firserne var idealismen bag så stærk, at de op mod 30 medarbejdere boede og arbejdede sammen i et kollektiv på Djursland.

I dag cykler vi hjem til os selv, når vi har fri, vi drikker kun Carlsberg udenfor arbejdstiden, og EU-debatten er kommet ud af de skyttegrave, som ja-lejren og nej-lejren bekæmpede hinanden fra i årtier. NOTAT fører ikke længere kampagne for nogen.

Men NOTAT er ikke arveløs. Bladet er stadig båret af social indignation og en insisteren på at skabe et mere demokratisk EU gennem en folkelig debat. I dag er vi bare ikke EU-kritikere, der udgiver et blad, men kritiske journalister, der skriver om EU.

I dette nummer har vi valgt at interviewe fem journalister, som har været inde over bladet i forskellige perioder af historien. De er alle stadig aktive indenfor journalistfaget, men ingen af dem skriver for NOTAT længere.

De fem udgør kun en brøkdel af de utallige ansigter, som har sat deres præg på NOTAT gennem 40 år. Nogle af dem, som har spillet en central rolle, men ikke er nævnt andetsteds i nummeret, er Sven Skovmand, Bjarne Hesselbæk, Brigitte Alfter, Hans Kronberg, Claus Jacobsen, Kenneth Haar og Staffan Dahllöf, hvoraf nogle stadig er aktive i redaktionen. Og så er der layouter Ingelise Bech-Hansen og administrationssekretær Dorte Duun, der gennem 25 år har sørget for, at NOTAT overhovedet er blevet til i fysisk form.

Således opmuntret til at høre lidt om fællesskabet og historien bag det magasin, du holder i hænderne.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1276 som udkom 1. oktober 2014.