ARTIKLER


Skatteskandale sværter Juncker

Skatteskandalen i Luxembourg kan ramme Jean-Claude Juncker, for selvom han har sat sig til rette som leder af Kommissionen kan han stadig nå at blive afsat.


Af Sven Skovmand
28. november 2014

EU-Parlamentet må fortryde, at det fik presset igennem, at Luxembourgs tidligere regeringschef Jean-Claude Juncker blev leder af Kommissionen. For afsløringer viser, at Luxembourg har gjort en stor og bevidst indsats for at hjælpe virksomheder med at slippe for skat i andre EU-lande.

Det kan læses i Jyllands-Postens artikel 13.11.2014 »En journalistisk klyngebombe har ramt EU«. Den fortæller, at Luxembourg har hjulpet mange hundrede virksomheder med at snyde i skat. Og denne virksomhed må Juncker have været vidende om.

Oplysningen kommer fra en hemmelig kilde i verdens næststørste revisionsfirma PwC. De fortæller, at Luxembourgs skattemyndigheder i hele 548 tilfælde har indgået aftaler med firmaet, der har gjort det muligt for det at hjælpe virksomheder som blandt andet IKEA, Amazon, Heinz og Volkswagen med stort set intet at betale i skat.

Den franske økonom Gabriel Zucman, anslår, at denne fremgangsmåde betyder, at alene amerikanske multinationale virksomheder kan spare 1200 milliarder kroner i skat til skade for de lande, der skulle have haft disse penge. Det oplyses af Politiken i artiklen »Hemmelige skatteaftaler afslører: Luxembourg snyder resten af EU.«

Hvis oplysningen var kommet frem inden den 15. juli, ville Juncker næppe være blevet valgt til formand for Kommissionen. Og han kan stadig blive tvunget til at gå. Det afhænger blandt andet af, hvor meget Margrethe Vestager kan finde ud af i sin egenskab af kommissær for konkurrence.