ARTIKLER


Nigel Farage, formand for det britiske parti UKIP

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

UKIP får sæde i det engelske underhus

Det EU-fjendtlige britiske parti UKIP, har nu også fået sæder i det engelske underhus.


Af Sven Skovmand
21. oktober 2014

SKOVMANDS NOTATER. Ved valget til EU-Parlamentet fik det EU-fjendtlige britiske parti UKIP et kanonvalg, der gav det ikke færre end 24 af de 73 britiske mandater. Og nu er partiet også kommet ind i det britiske underhus, hvor partiet torsdag den 9. oktober 2014 vandt et suppleringsvalg i Clacton-kredsen nordøst for London - en kreds, der hidtil har tilhørt De Konservative.

Det kan læses i artiklen »De Konservative i Storbritannien sat til vægs af EU-modstanderne i UKIP«, der blev bragt af Jyllands-Posten lørdag den 11. oktober 2014.

UKIP vandt med 21.113 stemmer mod 8.709 til den konservative kandidat. Når sejren blev så stor, skyldtes det, at den hidtidige indehaver af kredsen, den konservative Douglas Carswell, havde forladt sit parti og nu stillede op for UKIP i protest mod De Konservatives valne politik over for EU.

Det gode resultat har givet UKIP appetit på det kommende britiske valg i foråret 2015, hvor de forventes at stille op i de 25 kredse, hvor de har bedst mulighed for at klare sig. Ved valgene til Underhuset gælder jo det særlige system, at man skal få det største antal stemmer i en valgkreds for at kunne få et mandat.  

Allerede inden valget ser det dog ud til, at partiet kan få endnu en plads i Underhuset. Det drejer sig om valgkredsen Rochester og Strood, der ligger umiddelbart øst for London. Her har den konservative Mark Reckless fulgt Carswells eksempel og har forladt sit parti til fordel for UKIP.

I første omgang er UKIPs sejre først og fremmest til skade for De Konservative. Det har givet anledning til frygt for, at De Konservative vil gå så meget tilbage, at de ikke kan opfylde deres løfte om at afholde en afstemning om EU-medlemskabet. Det vil kunne ske, hvis UKIP tager så mange stemmer fra De Konservative i en valgkreds, at arbejderpartiet Labour overtager kredsen.

Det er dog slet ikke sikkert, at det går sådan. For UKIP er også en trussel mod Labour. Det har man set i valgkredsen Heywood og Middleton i Manchester, der traditionelt betragtes som en af Labours højborge. Også her blev der holdt valg torsdag den 9. september, og her manglede UKIPs kandidat kun 617 stemmer i at slå Labour og vinde kredsen.