ARTIKLER


5 skarpe til Morten Helveg

Morten Helveg Petersen, medlem af EU-Parlamentet for Radikale, stedfortræder i udvalget for borgerrettigheder og retlige anliggender.


Af Tine Toft Jørgensen
20. maj 2015

Foregår der en fair fordeling af flygtninge i EU i dag?

Nej. Der er stor forskel på, hvor mange flygtninge de enkelte lande tager, og det er enormt tilfældigt, hvordan og hvor de kommer ind i EU. Så vi bør have mere solidaritet på det felt. Men altså, man kan have progressive holdninger på det her område, men dybest set vil medlemsstaterne ikke.

Hvordan kan fordelingen blive mere fair?

Ved at vi styrker de administrative myndigheder i de lande, hvor systemerne reelt er brudt sammen. Vi kan også styrke de institutioner, der allerede findes i EU, som EASO, det fælles asylkontor.

Skal EU lave en form for kvotefordeling?

Nej, det er at gå for vidt. Men der er lang vej at gå med de indledende trin, inden man kommer derhen.

I 2014 søgte over 600.000 mennesker asyl i EU. Mange mener, at Dublinsystemet er brudt sammen. Hvor længe kan det fortsætte?

Det er der desværre ikke noget godt svar på. Vi står med et historisk højt antal flygtninge, så det er dybt alvorligt. Men vi er flere skridt fra at nå helt derud, hvor det er fælles kvoter.

Skal det være muligt for flygtninge at søge asyl fra deres hjemlande eller fra ambassader, som kommissæren for migration har foreslået?

Det kan være ret vidtgående, for det kan jo betyde, at hvis man så kommer ind via Grækenland, så kan man sige, at man hellere vil søge i Finland for eksempel. Så jeg vil nærstudere forslaget først.

Artiklen blev først bragt i NOTAT 1283 'Skal EU være solidarisk om flygtninge?', der udkom 1. maj 2015.