ARTIKLER


EU-mælk truer ulandene

Med udgangen af marts afskaffede EU de særlige kvoter, som landmændene skulle have for at fremstille mælk.


Af Sven Skovmand
4. maj 2015

De kan nu producere løs uden at risikere bøder. Man skønner, at det vil føre til en øget dansk produktion af mælk på 1 milliard liter om året. Det svarer til, hvad danskerne drikker på et år, og man forventer derfor, at det skal eksporteres som mælkepulver.

Men en sådan eksport kan skade ulandenes mælkebønder, der ikke kan konkurrere med den støtte, som EU’s landmænd får. Det skriver Frank Erichsen, kendt som »Bonderøven« i Politiken den 1. april 2015 under overskriften »Investér i Vestafrika frem for at eksportere billigt mælkepulver«

Erichsen, der skriver artiklen sammen med formanden for mælkebønderne i den afrikanske stat Niger, Nouhou Ali, oplyser, at mælkepulveret vil kunne sælges for en pris, der er 2 kroner lavere end den, som mælken fra Nigers egne bønder koster.

Allerede i dag må Nigers landmænd smide noget af deres mælk ud, fordi de ikke kan sælge den i konkurrencen med EU’s mælkepulver.

»Mælk skal ikke rejse 6.0000 kilometer, før den finder vej til maven,«, skriver Erichsen og Ali. »I stedet skal den produceres på de lokale mejerier, hvor produktionen tilføjer værdi, og hvor køleforholdene er ordentlige.«

En opfordring fra Care Danmark har i øvrigt fået Arla til at love, at man ikke vil levere mælk til Afrika på en sådan måde, at det ødelægger vilkårene for de lokale landmænd. Som Niels Brøgger-Jakobsen fra Mellemfolkeligt Samvirke siger i et indlæg i Politiken den 27. marts 2015 »Arla tør, hvor Dan Jørgensen tier«.