ARTIKLER


EU siger nej til mere ammoniak

Mandag den 13. juli 2015 søgte fødevareminister Eva Kjer Hansen at få EU's miljøkommissær Karmenu Vella til at få nedbragt kravet til den udledning af ammoniak, der kommer fra gyllen i dansk landbrug.


Af Sven Skovmand
11. september 2015

Kravet, der skal være opfyldt i 2020, blev i 2012 godkendt af den radikale miljøminister Ida Auken. Det skete som følge af et forslag fra EU-Kommissionen om at skabe mindre forurening af luften.

De danske landbrugsorganisationer har hele tiden været stærke modstandere af forslaget og peger blandt andet på, at kravene i Tyskland og Polen er langt mindre. Hertil siger tilhængerne af forslaget dog, at Danmark har særligt stort behov for begrænsning af udledningen af ammoniak, fordi svineproduktionen er høj i forhold til landets areal.

Eva Kjer Hansen støtter landbruges opfattelse, men det gør EU-Kommissionen ikke. Det fremgår af en artikel i Børsen den 16h,. juli 2015 »EU; lægger større pres på ministers ammoniakdrøm«.

Heller ikke i EU-Parlamentet kan de danske landmænd forvente at få støtte. For både Parlamentets industriudvalg og miljøudvalg går ind for, at udledningen skal nedsættes med 37 procent. Miljøudvalget vil have dette gennemført allerede i 2025, mens industriudvalget er tilfreds med, at det sker i 2030.