ARTIKLER


Farligt forslag om ophavsret

De danske skoler og gymnasier køber ikke nær så mange bøger, som de gjorde før i tiden. I stedet kopierer de i stadig større udstrækning.


Af Sven Skovmand
11. september 2015

At der bliver solgt færre bøger, koster penge for forlag og forfattere, men de får i nogen grad erstatning, fordi deres fælles organisation Copydan opkræver penge for den kopiering, der sker. Det giver dem en samlet indtægt på omkring 300 millioner kroner om året.

Betalingen for kopieringen sker i dag efter aftaler mellem Copydan og skolerne. Denne ordning har indtil nu virket tilfredsstillende, men den trues måske af EU. Det kan man læse i artiklen »Forlæggerforeningen advarer imod en reform af ophavsretten«, der kunne læses i Bogmarkedet for 4. juni 2015.

EU arbejder i øjeblikket på en lovgivning om ophavsret, og forlæggerne frygter, at den vil gøre det svært at fortsætte med det nuværende system.

Den største bekymring er dog, at EU vil tillade gratis kopiering af et vist antal eksemplarer af en bog, og at man vil lempe reglerne for ophavsret til digitale værker.

I dag kan både forlag og forfattere sige nej til at deres digitale værker udlånes gratis af biblioteker. Men denne ret frygter de at miste, hvis ophavsretten skal styres af lovgivning.