ARTIKLER


Folketinget behandler kun hvert tiende direktiv

I 2014 blev 165 EU-direktiver indført i dansk lovgivning. Men kun de 15 blev behandlet af Folketinget. Resten blev gennemført af embedsmænd i de forskellige ministerier. Det oplyste Berlingske den 18. april 2015 i artiklen »Folketinget slår alarm. Vi kobles af EU-lovgivningen.


Af Sven Skovmand
11. september 2015

Oplysningen blev givet af daværende justitsminister Mette Frederiksen i et svar til Europaudvalgets daværende formand Eva Kjer Hansen, og den vakte forståelig forbløffelse i Folketinget. Et stort flertal gik derfor ind for, at der skal foretages en uvildig undersøgelse af forholdene.

Når embedsmændene kan træffe beslutningerne, skyldes det, at en række love giver ministrene bemyndigelse til at udmønte forskellige punkter i lovene. Det giver embedsmændene juridisk ret til at gennemføre EU's direktiver.

Professor på Institut for Statsundskab i København, Dorte Sindbjerg Martinsen, oplyser, at andelen af forslag, der gik uden om Folketinget, i 1904 var 70 procent, og at den altså er steget voldsomt siden da. Hun finder det bekymrende - også fordi EU bevæger sig stadig mere ind på områder, som traditionelt har været betragtet som indenrigspolitik. Og det er ikke ligegyldigt, om embedsmænd eller politikere ser på detaljerne.