ARTIKLER


Forbrugernes valg: Hormonforstyrrelse eller allergi?


Af Kate Pommer og Trine Dam
1. august 2015

Konserveringsmidlet MI bliver brugt som erstatning for en gruppe hormonforstyrrende emner kaldt parabener. De skal fjernes fra hylderne fra oktober 2015.

Men to af syv parabener er gode nok; ethyl- og methylparaben.

»Vi har aldrig haft en anbefaling om at undgå parabener generelt. Men det er svært at formidle, så forbrugerne kan skelne. Det har ført til en generel skræk for parabener,« siger Bettina Ørsnes Larsen, biolog i Miljøstyrelsens kemikalieenhed.

Hanna Løyche, direktør i Sæbe- og parfumeindustriens brancheforening, SPT, siger, at organisationen anbefaler brugen af de gode parabener:

»Ud fra et fagligt, sagligt og videnskabeligt synspunkt ser jeg ingen problemer med, at producenterne bruger dem. Det ér en hetz, en forfejlet hetz.«

Nuancer og ansvar

I Forbrugerrådet Tænk er projektleder Christel Søgaard Kirkeby ikke enig:

»Man har set hormonforstyrrelser i dyr, og selvom dyr ikke altid er sammenlignelige med mennesker, ser vi helst, at producenterne slet ikke bruger parabener,« siger hun.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) mener, at både myndigheder og forbrugerorganisationer kan gøre mere for at oplyse forbrugerne om, at ikke alle parabener er problematiske, men at det samme også gælder producenterne:

»Jeg er ligeglad med, at de siger, de ikke kan sælge produkterne, hvis der ikke står "parabenefri" på. Producenterne har det allerstørste ansvar, for det er dem, der sætter produkterne på markedet,« siger hun.