ARTIKLER


Grækenland skal ikke behandles, som Tyskland blev i 1920

Paul Krugman sammenligner de krav, der stilles til Grækenland, med de krav, man stillede til det besejrede Tyskland i 1920. 


Af
27. marts 2015

I en kommentar i Politiken den 19. februar 2015 »De europæiske ledere skal huske den rette historie« retter den anerkendte amerikanske økonom Paul Krugman et skarpt angreb på den måde, som EU behandler Grækenland på.

Han sammenligner de stillede sparekrav med de krav, man stillede til det besejrede Tyskland i 1920 – krav som var fuldstændig ødelæggende for den tyske økonomi.

Kravet om, at Grækenland hvert år skal have et overskud på de offentlige udgifter på 3 procent, vil efter Krugmans vurdering koste Grækenland ikke 3, men 8 procent af bruttonationalproduktet.

Han siger, at kreditorerne nu må indse, at det at give Grækenland en chance for at komme sig, er i deres egen interesse.

»De bryder sig måske ikke om den nye, venstreorienterede regering, men det er en retsmæssigt valgt regering. Situationen for Europa kunne være langt værre – og hvis kreditorerne er hævngerrige, bliver den det.«