ARTIKLER


Halogen-pærer skader klimaet

EU’s politik over for belysning har ikke altid været lige klimavenlig. I en periode lagde man således en høj told på sparepærer, der kom fra Kina, fordi kineserne solgte dem til en lavere pris end den, som EU’s producenter kunne klare.


Af Sven Skovmand
28. januar 2015

Kort efter forbød man helt salget af traditionelle glødepærer, fordi de brugte for meget strøm i forhold til sparepærerne. Men derved skabte man et nyt problem. For glødepærerne blev i vidstrækning erstattet af halogen-pærer, skønt de har et lige så stærkt strømforbrug og holder kortere tid. Derfor skal de også fra udgangen af 2015 erstattes af de ti gange så effektive Led-pærer.

Led-pærerne holder både længe og har et lavt energiforbrug. Derfor har de et højt salg i øjeblikket. Men netop deres lange varighed giver producenterne et problem. For hvad skal de sælge, når engang alle har led-pærer?

Producenterne er derfor glade for halogen-pærerne, som både har en kort levetid og koster mange penge. Af samme grund søger deres organisation »Lightning Europe« at få fristen forlænget til 2020. Det oplyser Politiken mandag den 12. januar i »Lysindustrien kæmper for strømslugende elpærer,«

Ifølge organisationen støtter Kommissionen tanken, skønt en udskydelse ifølge den danske energistyrelse vil medføre et så stærkt forøget strømforbrug, at det vil svare til hele Danmarks elforbrug på et halvt år.