ARTIKLER


Sådan rapper man om TTIP

Kan du ikke finde ud af, hvad du skal synes om TTIP? For teknisk, for diffust, for hemmeligt og uigennemskueligt? Heldigvis har spanske rappere og irske tenorer forsøgt at sætte det på vers for dig.


Af Tine Toft Jørgensen
17. september 2015

”Du er allerede en af de bedste, men vi tror, du kan gøre endnu mere”, synger en pingvinjakkesætsklædt ung irsk herre, mens koret Spizzwinks står bag ham og synger baggrundsmusikken accapella på den amerikanske ambassade i Irland. Han fortsætter med blød stemme og nu med flere tenorer med sætninger om, hvordan TTIP på smukkeste vis vil eliminere handelsbarrierer på tværs af Atlanten. En sang, der kan få selv de trætteste EU-forhandlere til at holde øjnene på bolden efter to års forhandlinger med amerikanerne.

Se videoen på youtube her: Spizzwinks sing TTIP

Omvendt vil TTIP ifølge en youtube video udgivet af Ecologistas en Acción ”lege russisk roulette med vores regler”, betyde ”pesticide-suppe til aftensmad” og indføre ”GMO allevegne”, hvilket i øvrigt bliver rappet, mens den ene artist kysser et tøjdyr, som skal forestille en kylling, der snart bliver vasket i klor, hvis TTIP kommer.

Sangen er lavet af Dj Sosa, og med Eco-Mbativa, Mc Conta-Mina Gonzales og Mc Rico på vokal.

Se videoen på youtube her: RAP #NoalTTIP

Omkvædet lyder sådan her: »De taler så lavt, at ingen ved, hvad det er, hvis de vidste det, ville de få et flip. TTIP kommer uden tvivl, så lyt til min lyrik, hvis du vil høre, hvad det er. TTIP vil ind, og det vil uden tvivl dræne os for blod. Råb det højt og klart, vi vil ikke have TTIP her«, og det rimer selvfølgelig bedre på spansk. Så husk at sætte undertekster på, med mindre du selvfølgelig forstår flydende spansk. Du sætter undertekster på via knappen i bunden til højre:

TTIP Rap Undertekst

Her fra NOTAT skal der lyde en stor opfordring til Dansk Industri, Dansk Metal og Landbrug & Fødevare om at gå sammen, og på lignende vis udføre en rap eller trestemmig hyldest til investorbeskyttelse og frihandel. Skal vi for alvor have en diskussion om TTIP, kræver det ressourcer på bordet og flere rim i debatten.

Samtidig håber vi på den anden side at Enhedslisten, PROSA, NOAH, Greenpeace og Afrika Kontakt vil gøre det samme, og på den måde lyrisk udfolde deres kritik af aftalen.

Og har du stadig ikke fået nok TTIP-musik? Så anbefaler vi kraftigt denne ’Stop TTIP’-sang udført af ’Jordbærtyvenes Socialist Kor’, der ud over sangen ’Don’t fence me ind’ (Indhegn mig ikke’), indeholder et fantastisk billedarbejde med Charlie Chaplin som Hitler og Mads Mikkelsen som ’the bad guy’ i Casino Royale, alt sammen til tekstbidder om investeringsbeskyttelse, privatisering udbud og efterspørgsel.

Se videoen på youtube her: TTIP: Don't Fence Me In

Kender du til andre kreative TTIP-input? Skriv til tine@notat.dk. Vi siger i øvrigt tak til Samuel Lowe fra Friends of the Earth for musikalske input og undertekst-guide.