ARTIKLER


Storbritanniens historie

Storbritannien er egentlig navnet på en ø, men bruges tit om staten UK (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland)


Af Sven Skovmand
1. maj 2015

Området var i lang tid keltisk, men fra 43 til 410 var det en romersk provins. Derefter blev landet erobret af angelsakserne, der kom fra Nordtyskland og Sydjylland og trængte kelterne tilbage til Wales og Skotland.

I 800-tallet blev England angrebet af danske vikinger, der en tid besatte hele den østlige del (Danelagen). Fra 1013 til 1042 var kongerne danske, men derefter styrede angelsaksiske konger indtil den normanniske hertug, Vilhelm Erobreren, erobrede England i 1066.

I 1284 erobrede engelske konger Wales, og i 1707 blev Skotland og England forenet under en skotsk konge. Regeringen sad dog i London, og England blev i den følgende tid en stor kolonimagt, også efter at staterne i det nuværende USA rev sig løs. En tid regerede de engelske konger over en fjerdedel af verden.

I det meste af 1700og 1800-tallet havde Storbritannien også den stærke ste industri i verden. Men i slutningen af 1800-tallet blev landet overhalet af USA og Tyskland.

I Første Verdenskrig vandt Storbritannien sammen med Frankrig over Tyskland og Østrig-Ungarn. Dog blev over en million soldater dræbt. I Anden Verdenskrig spillede Storbritannien en langt mindre rolle, og efter dens afslutning måtte landet afstå de fleste af sine kolonier.

I 1999 fik Wales og især Skotland et vidtgående hjemmestyre. Mange skotter ønskede at gå videre, men ved en afstemning i 2014 stemte 55,3 procent for at blive i UK.