ARTIKLER


Vogt dine lommer! Polakkerne kommer

Fremtidens Danmark bliver overrendt af langfingrede rumænere og nassende polakker, hvis man skal tro dækningen i de danske morgenaviser. Aviserne skaber et overdrevent billede af en indvandrertrussel fra øst og har alt for få positive historier.


Af Anders Højberg Kamp
13. januar 2015

Du kan godt forberede dig på at miste dit job, opgradere din husalarm til nyeste version og betale en stor del af din skat til rumænske børnefamilier i fremtiden. I hvert fald, hvis du tager morgenavisernes artikler for pålydende.

Overskrifter som Fattigdommen kommer fra øst; Vesteuropas uønskede gæster fra Rumænien; Lange rumænske fingre og Debat: Polske bander er blot få af de negativt vinklede artikler om indvandringen fra øst, som læsere af Berlingske, Politiken og Jyllands-Posten bladrer sig igennem.

Journalist Christian Garde Petersen og jeg analyserede samtlige artikler om Polen og Rumænien i 2012 og 2013, i de tre danske morgenaviser i vores speciale fra Roskilde Universitetscenter, der var tale om flere hundrede artikler.

Men det er ikke blot rubrikkerne, der kan henlede tankerne til nassere, billig arbejdskraft og kriminalitet. Faktisk giver læsningen af syv ud af 10 artikler relateret til indvandring fra øst et negativt billede af rumænere og polakkers bidrag til det danske og europæiske fællesskab.

Typisk bliver artiklerne domineret af kilder, som skaber skræmmebilleder, og negative fakta og forudsigelser om øst- og centraleuropæeres ret til at bevæge sig frit rundt i Europa.

"90 procent af de polske virksomheder i udlandet snyder deres ansatte ved at betale dem lavere lønninger end det, de skriver på regningen", "Stop venligst polske børnefamiliers urimelige dræn i Danmarks finanser hurtigst muligt" og "Vi støtter indvandringen af talentfulde mennesker, men jeg er bekymret for, at immigrationen fra Rumænien og Bulgarien vil føre til flere hjemløse på gaderne", lyder det i citater fra medierne.

Urimelig dækning
Det forlyder også, at nu er "Polens økonomi svækket, og landet må indstille sig på en ny bølge af udvandring".

Derudover er der en stor mængde artikler om arbejdsulykker og sorte firmaer, som underbetaler deres arbejdere. Alle disse artikler giver tilsammen et billede af en truende indvandring, som sætter spørgsmålstegn ved, om dækningen er ret og rimelig. Det mener jeg sjovt nok ikke.

De positive artikler, der altså er i mindretal, burde der skrives flere af. Foruden at polakker her fremhæves for at arbejde flittigt og tage lortejobs til billige penge, bliver Polens nationaløkonomi systematisk fremhævet som en kommende storøkonomi og et europæisk mønsterreformland, der tiltrækker investeringer.

Det forlyder endda, at polakker bidrager positivt til den engelske nationaløkonomi. Hvorfor må vi ikke få lidt mere af den viden, frem for historien om, at de stjæler vores velfærd?
I en Berlingske-artikel bliver den danske professor i EU-studier Dorte Sindbjerg Martinsen bedt om at forholde sig til, om der er hold i begrebet ”velfærds-turisme”:

»Vi har ingen analyser, der skulle pege i den retning, men vi har masser af politiske antagelser i disse spørgsmål«, lyder hendes svar.

Ifølge mine bedste, men dog beskedne akademiske evner, er der altså en markant skævvridning i morgenavisernes dækning.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1279 1. januar 2015