ARTIKLER


Vi køber flere fødevarer i EU

Danmark indfører nu for 20 milliarder kroner fødevarer om året, især fra EU – og importen stiger. Dermed ophører landbruget med at være en væsentlig årsag til at være i EU
Af Sven Skovmand
17. juni 2004

Danmark har en stor eksport af fødevarer, og de to tredjedele af denne eksport går til EU. Indtil for nylig var det for mange den væsentligste grund til, at Danmark skulle blive ved med at være medlem af EU.

Denne situation er imidlertid ved at ændre sig – fordi vi køber stadig flere fødevarer i EU.

Allerede i 2002 var indførslen af fødevarer fra EU med 15 milliarder kroner halvt så stor som den danske eksport af fødevarer til EU. Og ifølge Jyllandsposten for 11.6.2004 vil den danske indførsel af landbrugsvarer i år komme op over 20 milliarder kroner. Langt de fleste af disse varer kommer fra EU-landene.

Indkøberne i de store supermarkeder vurderer, at væksten vil blive endnu større i de kommende år, fordi forbrugerne ikke længere så trofaste over for danske fødevarer, som de før var.

Stigningen forventes især at være stor for fødevarer, der er billigere end de danske. Det gælder således den tyske mælk, der fra 1. juli vil blive solgt i detailkæden Dansk Supermarked.

sven@notat.dk