ARTIKLER


14 milliarder til fusionsreaktor

Fusionsenergi kan tidligst få betydning om 30-40 år. Alligevel bruger EU en masse penge på at arbejde med en fusionsreaktor.
Af Sven Skovmand
29. juni 2007

EU vil bruge 14 milliarder kroner på det videre arbejde med at udvikle en fusionsreaktor ved sammensmeltning af atomkerner. Den kan tidligst komme i drift om 30-40 år.

EU's tilhængere af atomkraft har længe drømt om at kunne frembringe energi ved sammensmeltning af atomkerner – den samme proces, der skaber varmen i Solen. Allerede i 1977-83 byggede man reaktoren JET (Joint European Torus), og det er nu tanken at den skal afløses af den ti gange så store reaktor ITER, der skal ligge i det sydlige Frankrig.

Udgifterne ved anlægget af reaktoren er anslået til 35 milliarder kroner. Heraf vil 14 milliarder komme fra EU, mens Frankrig, Kina og Rusland tilsammen vil give andre 14 milliarder. De sidste 7 milliarder håber man på at få fra lande, der er interesserede i projektet.

En fusionsreaktor har den fordel frem for et gængs atomkraftværk at det ikke kan nedsmelte, og at de radioaktive affaldsstoffer er langt mindre farlige. Til gengæld skal temperaturen i reaktoren nå op på 100 millioner grader, før den kan producere elektricitet.

Ingen forventer derfor at reaktoren vil være i drift før om 30-40 år. Kritikere af projektet peger på at investeringer i solceller eller mere effektive batterier vil kunne give bedre resultater for de samme penge.