ARTIKLER


Kun 3 procent går helt ind for EU-forfatningen

32 procent ønsker, at tanken helt skal opgives, og 9 procent kræver store ændringer, oplyser EU-Kommissionen.


Af SVEN SKOVMAND
1. december 2003

En meningsmåling foretaget af EU-Kommissionen viser ifølge Berlingske Tidende (10.11.2003), at 32 procent af de danske vælgere siger nej til EU-forfatningen, mens kun 31 procent går ind for den. Tilslutningen er reelt mindre end de 31 procent, for kun 3 procent går fuldt og helt ind for forfatningen, mens 28 procent ønsker mindre ændringer.


Det eneste andet EU-land, der har flertal imod EU-forfatningen, er England. Her går 45 procent imod, mens kun 37 procent siger ja.


Det har dog ikke den store betydning, for indtil videre er det usandsynligt, at de engelske vælgere vil få lov til at få en folkeafstemning.

Mest modstand i Irland
På nuværende tidspunkt er det kun sikkert, at seks lande får folkeafstemning om EU-forfatningen.


Det er foruden Danmark: Irland, Holland, Luxembourg, Portugal og Spanien, og af disse lande er der kun egentlig modstand i Irland. Her siger 31 procent nej til EU-forfatningen, men hele 47 procent siger ja, så et flertal for nej er ikke særlig sandsynligt.


Det samme må man sige om Holland, hvor 28 procent er imod EU-forfatningen og 44 procent for.


I de tre sidste lande er der massivt flertal for et ja til EU-forfatningen. I Luxembourg er det 75 procent ja mod 10 procent nej, i Spanien 46 mod 11 og i Portugal 56 mod 22.

Imod EU-udenrigsminister
Størst modstand i Danmark møder tanken om en fælles EU-udenrigsminister. Det går 66 procent imod, mens kun 28 procent går ind for tanken. To tredjedele af de adspurgte danskere har hørt om EU-Konventet, mens det samme kun gjaldt 17 procent af de engelske vælgere.


Halvdelen af de spurgte erklærede, at de havde til hensigt at læse traktaten eller i hvert fald et resumé af den.


Berlingske Tidendes korrespondent, Ole Bang Nielsen, mener på baggrund af undersøgelsen, at det bliver svært for den danske regering at få EU-forfatningen vedtaget.