ARTIKLER


Parlamentet svækker kamp mod drivhusgasser

EU-Parlamentet har vedtaget et forslag, der vil svække den danske indsats for at følge Kyoto-aftalens bestemmelser om at nedsætte udslippet af drivhusgasser.
Af Sven Skovmand
16. maj 2004

Den 31. marts 2004 vedtog Parlamentet et forslag, der tilsyneladende var til gavn for miljøet, skriver Ingeniøren den 30.4.2004

Forslaget gik ud på, at man skal indføre foranstaltninger mod, at drivhusgasser slipper ud fra f.eks. køleskabe. Desuden skal gasserne så vidt muligt genindvindes, når køleskabene skrottes. Samtidig skal folk inden for området gennemgå en uddannelse, så de kan løse disse opgaver.

Hvis forslaget gennemføres, vil det være ødelæggende for den danske politik på området. Den går ud på, at man helt skal holde op med at bruge drivhusgasserne og i stedet bruge stoffer, som ikke skader miljøet.

»Vi har tabt et slag til den kemiske industrilobby,« siger Terje Haaland fra Greenpeace. Han påpeger, at EU med forslaget gør det sværere for medlemslandene at følge Kyoto-reglerne, og kræver, at der i det mindste indføres særregler for lande som Danmark og Østrig, der ønsker at slippe helt af med drivhusgasserne.