ARTIKLER


Ny energikommissær går ind for kul

EU's nye energikommissær går i modsætning til sin forgænger ikke inde for atomkraft. Til gengæld går han ind for, at man skal bruge mere kul.
Af Sven Skovmand
1. april 2005

EU's afgåede energikommissær Loyola de Palacio var en glødende tilhænger af atomkraft. Det er hendes efterfølger, letten Andris Plebalgs, ikke. Til gengæld går han ind for, at man skal bruge mere kul, hvilket næppe vil gøre ham populær i miljøkredse.

Forbrænding af kul fører nemlig til et udslip af kuldioxid, der er cirka 50 procent højere, end det er ved brug af olie, og mere end dobbelt så meget som ved brug af gas.

Men Plebalgs mener ifølge Jyllands-Posten for 18.3.2005, at brugen af kul kan gøres mere miljøvenlig. Dels kan man øge kraftværkernes effektivitet, dels kan man arbejde med metoder til at lagre kuldioxiden i jorden, så den ikke slipper ud i atmosfæren.

Plebalgs argument for kul er, at alene de kendte reserver kan dække verdens energiforbrug i mindst 200 år. Det har for ham især betydning på baggrund af de stærkt stigende priser for olie.