ARTIKLER


Arbejdsgruppe skal se på salmonella-forbud

EU-Kommissionen vil nu gøre det muligt for Danmark at sige nej til import af fjerkræ og kød, der er fyldt med salmonella.
Af Sven Skovmand
28. februar 2008

Fødevaresikkerhed. EU-Kommissionen har givet fødevareminister Eva Kjer Hansen tilsagn om at der nedsættes en arbejdsgruppe som skal afklare hvordan Danmark kan få særstatus for import af fjerkrækød og æg, skriver Jyllands-Posten den 18. december.2007.

Eva Kjer Hansen har krævet at Danmark får ret til at forbyde indførsel af fjerkrækød og æg der indeholder mere salmonella end de tilsvarende danske produkter.

Sverige og Finland har allerede en sådan ordning. Alligevel vurderer EU-diplomater at der let kan gå et år inden arbejdsgruppen når til et resultat.

58 pct. salmonella i polsk kød

Danmark burde have en god sag. Det fremgår af Forbrugerrådets blad »Tænk«.

I en artikel »Køb dansk« oplyser bladet at der er mindre end 2 procent salmonella i det fjerkræ og de æg som produceres af danske landmænd.

Til sammenligning er der 58 procent salmonella i produkter fra Polen, 41 procent i spanske og 15 procent i tyske produkter. Holland og Frankrig klarer sig bedre med henholdsvis 6 og 7 procent.

Og andelen af fødevarer fra udlandet stiger. I 2003 blev kun hver ottende kylling købt i udlandet, i dag er det hver fjerde.

Danske landmænd kan simpelthen ikke konkurrere på prisen fordi de har store udgifter til bekæmpelse af salmonella. Hvis de skal kunne overleve, må der ske noget hurtigt.

Du kan læse mere om emnet i NOTAT om EU og fødevarer, april 2007, eller på www.notat.dk, hvor du kan søge på ordet »Salmonella«..