ARTIKLER


»Tjekkiet måske større problem end Irland«

Tjekkiets præsident Vaclav Klaus er en indædt modstander af Lissabon-traktaten. Derfor har han holdt møde med irske modstandere.
Af Sven Skovmand
29. november 2008

»Tjekkiet kan blive et større problem end Irland,« sagde det socialdemokratiske parlamentsmedlem Jo Leinen til EUobserver.com den 11. november 2008.

Jo Leinen er formand for Parlamentets forfatningsudvalg, og udtalelsen faldt efter at en delegation fra Parlamentet havde besøgt Tjekkiet. Jo Leinen fremhævede det som sin klare opfattelse at både præsident Vaclav Klaus og en gruppe i det tjekkiske Senat bevidst har forhalet den tjekkiske godkendelse, og at dette i sig selv vil gøre det sværere at få ændret holdningen blandt de irske vælgere.

Vaclav Klaus aflagde i øvrigt den 11. november et besøg i Irland, hvor han talte med den ledende modstander af Lissabon-traktaten, Declan Ganley. Ganley arbejder på at samtlige EU-landes vælgere kan stemme om Lissabon-traktaten i forbindelse med valget til Parlamentet i juni 2009.

(Se mere om folkeafstemningen i Irland i Notats nummer om det irske nej, juli 2008, samt om Tjekkiet i Notat om EU’s nye medlemslande, oktober 2008.)