ARTIKLER


Ny traktatafstemning i Irland

Den irske regering har nu lovet at holde en ny folkeafstemning om Lissabon-traktaten. På visse områder har man fået indrømmelser, på andre ikke.
Af Åge Skovrind
14. januar 2009

Torsdag den 11. december kunne den irske udenrigsminister bebude en ny folkeafstemning i Irland om Lissabon-traktaten. Det skete i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles. Her opnåede den irske regering en række tilkendegivelser fra Ministerrådet på områder der var politisk følsomme under debatten op til den irske folkeafstemning i juni 2008.

Under debatten var Lissabon-traktaten afskaffelse af ordningen med en fast kommissær til hvert land et af stridspunkterne. Det kommes nu i møde med en beslutning om at alle lande også fremover skal have en kommissær hver. Derudover har irerne fået løfte om at landet ikke vil blive tvunget til at ændre regler på skatteområdet, samt hvad angår abortspørgsmål. Endelig vil irerne få en styrket garanti for forsvars- og sikkerhedspolitisk neutralitet.

Denne pakke svarer i forbløffende grad til den „plan B“ som Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen forudså i NOTAT i juli måned.

Pakken synes desuden nøje skruet sammen for at vinde flere tilhængere på den irske højrefløj. Andre krav fra f.eks. Sinn Fein og de irske fagforeninger, f.eks. om garantier for faglige rettigheder, er ikke imødekommet i aftalen.