ARTIKLER


Polen kan blive en sten i Danmarks sko

EU’s miljøministre mødes i morgen fredag for at diskutere et nyt forslag til en fremtidig klimapolitisk kurs. Danmark og Kommissionen foreslår en CO2-reduktion på 25% inden 2020, men Polen leder en blok, der er imod.
Af Ida Zidore
8. marts 2012

Man skal ikke "gamble" med den europæiske økonomi's fremtid. Sådan lyder kritikken fra Polen, efter at Danmark med støtte fra Kommissionen har foreslået ekstra nedskæringer i udledningen af drivhusgasser.

Et stort opgør kan være på vej, når miljøministrene mødes i Bruxelles fredag. Danmarks forslag er en reduktion på 25% inden 2020. Tidligere var målet 20%.

Mere end 90% af Polens energi er produceret af kul - det er billigt, men skidt for klimaet. Landet frygter, at nedskæringerne vil have massive økonomiske omkostninger. Ifølge den polske avis Gazeta Wyborcza er der stor sandsynlighed for, at Polen vil nedlægge veto mod de danske planer på mødet.

Polen har tidligere blokeret for EU's planer om at stramme op på udledningerne. Det skete i juni 2011. Denne gang støtter også Tjekkiet og Rumænien modstanden, skriver Gazeta Wyborcza.

EU's ambitioner har rødder i Kommissionens langsigtede klimakøreplan fra 2011, "A Roadmap for moving to a competitive low-carbon economy in 2050". Det overordnede mål med planen er at nå en reduktion på 80% inden 2050.

 

Læs mere på BBC's Poland resists EU push for deeper CO2 emission cuts