ARTIKLER


EU-Kommissionen har forsøgt at illustrere, hvordan en reformeret ISDS-mekanisme vil fungere.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Amerikanske virksomheder afviser forslag til reformeret ISDS

TTIP. EU-Kommissionens nye forslag om en "moderne" investeringsbeskyttelse i frihandelsaftalen med USA møder skarp kritik fra det amerikanske erhvervsliv.


Af Tine Toft Jørgensen
17. september 2015

Der gik ikke mange timer, fra handelskommissær Cecilia Malmström endelig offentliggjorde Kommissionens udspil til en ”reformeret” ISDS-mekanisme, til de amerikanske modreaktioner blev sat i søen.

»Mens vi anerkender, at EU har et politisk problem relateret til fremtidige investeringstraktater, kan det amerikanske erhvervsliv ikke på nogen måde tilslutte sig EU’s forslag.« Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra det amerikanske handelskammer, U.S Chamber of Commerce.

De europæiske virksomheder bakker derimod op om idéerne bag forslaget. Business Europa, der repræsenterer de Europæiske virksomheder, skriver i en næsten lige så hurtig pressemeddelelse, at de støtter op om nye vinkler på investeringsbeskyttelse:

»Dette er et vigtigt skridt for at rykke forhandlingerne fremad. EU’s investorer har brug for en moderne form til at løse mulige konflikter mellem stater og investorer. Disse nye idéer skal undersøges yderligere, for de har aldrig været implementeret før.«

Ukonkret kritik

EU’s forslag hedder ”Investment Court System – en ny tilgang til Investor-State Dispute Settlement-systemet (ISDS)”. Det er et længe ventet udspil til en ny og anderledes version af den mekanisme, der har skabt så meget modstand og debat i EU-landene, at også EU-Parlamentet har udtrykt klare ønsker om at ændre mekanismen. Ændringsforslaget er et forsøg på at imødekomme den megen kritik af ISDS, som NOTAT har beskrevet i flere artikler.

Læs: Stadig TTIP-forvirret? Poul Nyrup hjælper dig på vej! 

De største ændringer i forslaget er muligheden for appel, offentligt udpegede og faste dommere samt mere gennemsigtighed. I pressemeddelelsen fra U.S Chamber of Commerce bliver det dog ikke gjort klart, hvilke dele af forslaget, der får dem til at trække så hårdt i håndbremsen.

Kommissionens kommunikationskorps har forsøgt at samle ændringerne i dette næsten gennemskuelige billede.

ISDS - Reformeret

Alligevel spidses den amerikanske kritik endnu mere til i løbet af pressemeddelelsen:

»Den seneste Europæiske debat omkring investeringstraktater bunder ikke i fakta. Vi kan ikke lade forvridningerne i denne debat trumfe sund og fornuftig politik. Hvis EU stadig anser TTIP som et seriøst mål, er dagens forslag dybt forfejlet. Svære forhandlinger ligger forude, og de reformer, USA på egen hånd har lavet i egne investeringsaftaler, repræsenterer et langt bedre startsted for disse vigtige overvejelser.«

Samme retorik over for ISDS-skepsis i befolkningen har EU i øvrigt selv anvendt en del af, hvilket NOTAT har skrevet om her:

Læs: Junckers højre hånd efterlyser sund fornuft i debatten om handelsaftale

Enighed på tværs: ændringer kan gå for vidt

Et af de områder, hvor Business Europe ikke bakker op om EU-Kommissionens forsøg på at undersøge nye veje inden for investeringsregimet, er graden af gennemsigtighed og krav. Her skriver Business Europe i pressemeddelelsen:

»Vi forstår, at det er Kommissionens intention at lave systemet mere transparent, ansvarligt og objektivt. Men vi bliver nødt til at være forsigtige med at introducere for mange krav, der kan begrænse beskyttelsen og gøre systemet uarbejdsdygtigt i virkeligheden.«

NOTAT har spurgt Kommissionen, om reaktionen fra U.S Chamber of Commerce får nogen konsekvenser. De har ikke yderligere kommentarer, men gør venligt opmærksom på, at Handelskommissær Cecilia Malmströms modpart i forhandlingerne jo ikke er det amerikanske erhvervsliv, men derimod den amerikanske handelsrepræsentant Michael Froman.

Hele forslaget fra EU-Kommissionen kan læses her 

NOTAT følger op på reaktionerne fra Kommissionen, EU-Parlamentet samt industriens uenighed på tværs af Atlanten. Dansk Industri har indtil videre været positive overfor en reformeret ISDS, hvilket du kan læse mere om her på siden.

Læs: ISDS-mekanismen er endt i et limbo af usikkerhed