ARTIKLER


At fodre hunden med sin egen hale

Etanol er ikke CO2-neutralt. Hvis man skal mindske CO2-udslippet i transporten, skal der helt andre midler til. Etanol bliver let en narresut.
Af Jens Kimby
26. januar 2007

Der forekommer mange fejlopfattelser vedr. bioethanol, nogle tror f. eks. at bioethanol ikke forurener. Det er ikke rigtigt. Uanset hvad du brænder af, frigør du kulstof til atmosfæren.

Nogle hævder så at bioetheanol er miljøneutralt, fordi de planter man bruger, bliver genplantet eller sået igen året efter, således at det kulstof, som bioethanolen har frigivet, bliver optaget igen. Det ville være rigtigt hvis ikke der var en masse mellemregninger.

I Tønder kører et forsøgsanlæg, hvor man udvinder ethanol af korn. Men det kan ikke være rigtigt at man skal dyrke fødemidler til brug for et uhæmmet forbrug af drivmidler til nationens firehjulstrækkere. I Odense kører ligeledes et anlæg, hvor man omdanner halm til ethanol. Men halm er en voluminøs varer, som vil kræve i hundredvis af lastvognstog til transport, således at det let kommer til at svare til at fodre hunden med sin egen hale. Desuden siger en god ven af mig som er økologisk landmand i Løgumkloster at halmen gør mere gavn i snittet tilstand på landbrugsjorden, som katastrofalt lider under mangel på organisk materiale.

Der skal anderledes probate midler til hvis vi skal undgå en global miljøkatastrofe. Vi slipper ikke for skrappe begrænsninger i den individuelle transport, herunder flytransport. Bioethanol kan let blive en narresut og fejltagelse, som blot fastholder verden i et unødigt luksusforbrug af energi.